Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz. Böyle en güncel işlerimizi, yeni projelerimizi ve en hızlı iletişimi alabilirsiniz.

© 2020 Pixel Media Inc.

top

Akbulut Yapı

  /  Akımlar ve Tarzlar   /  Minimalizm
a

Minimalizm

Minimalizm, 1960’larda başlayan bir sanat ve tasarım hareketidir. Minimalizm, sadece mimaride değil, aynı zamanda diğer sanat ve tasarım alanlarında hatta yaşam tarzlarında da etkili olmuştur.

Minimalist mimarinin kökenlerinin 1920’lerin tasarım hareketleri olan De Stijl ve Bauhaus’a dayandığını söyleyebiliriz. De Stijl hareketinin sanatı temel formlarına ve renklerine indirgeyerek soyutlaması ve sadeliği desteklemesi, Bauhaus’un endüstriyel malzemeler kullanma ve formları azaltma konusundaki ilgisi, Minimalist mimarinin temel özellikleridir.

Bauhaus ve De Stijl yaklaşımlarına ek olarak, minimalist mimari geleneksel Japon mimarisinden etkilenmiştir. Sade ve basit nesnelerin takdir edilmesinden dolayı, geleneksel Japon tasarımı her zaman minimalizm fikri etrafında dönmüştür ve sadece ihtiyaç duyulanları eklemeye ve gerisini kaldırmaya odaklanmıştır. Sadeliği ve temiz formları ile geleneksel Japon tasarımı (yani Batı’nın etkisinden önce) minimalizmin bir öncüsü olarak kabul edilir.

İlkeleri

Saf geometrik formlar,
Basit, sınırlı ve sade malzemeler,
Düz, temiz çizgiler,
Düzen ve birleşme duygusu vermek için tekrarlar,
Basit, açık alanlar.


Minimalist Mimarlar

Minimalist tasarım alanında çalışan bazı önemli mimarlar:

Tadao ANDO, Lugdwig Mies van der ROHE, Buckminster FULLER, Dieter Koçları, Luis BARRAGAN, John PAWSON, Eduardo Souto de MOURO, Alvar SIZA, Alberto Campo BAEZA, Yoshi TANIGUSHI, Peter ZUMTHOR, Richard GLUCKMAN, Michael GABELLINI, Claudio SILVERSTRIN, Vincent Van DUYSEN.

Japon mimar Tadao Ando tarafından tasarlanan Işık Kilisesi, Ibaraki – Osaka Japonya sembolik bir alanın enerjisini ışıkla birleştiren bir yapıdır. Bu bina mevcut ahşap yapının yerini almıştır. Tasarım sadece temel, toprak, duvarlar, tavan ve ışık açıklıkları kullanılarak basit tutulmuştur.

Japonya’nın Okinawa adasında bulunan ve bir Tokyo ailesi için tasarlanan yazlık, İngiltere merkezli John Pawson Architects tarafından tasarlanan minimalist bir yapıdır.

Kaynak: pointeriorblog.com

Write a Comment