Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz. Böyle en güncel işlerimizi, yeni projelerimizi ve en hızlı iletişimi alabilirsiniz.

© 2020 Pixel Media Inc.

top

Akbulut Yapı

  /  Eğitim   /  Sunta – Yonga Levha
a

Sunta – Yonga Levha

”Sunta veya Yonga Levha, odun talaşının belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak, preslenmesi sonucu elde edilen levhadır. Sunta oluşturmak için kullanılan artıklar, testere tozu veya odun talaşı gibi bir testere fabrikasında toplanan herhangi bir ahşap yan ürünü olabilir. Nihai ürünün suya dayanıklı hale getirilmesi için, balmumu, boyalar, ıslatıcı maddeler ve salıcı maddeler dahil yanmaz ve / veya böcek geçirmez kimyasallar kullanılır. Kontrplaktan farklı kılan nokta yonga levha yapımında kullanılan ahşabın granülleşmiş yapısıdır. ”

Avantajları ve Dezavantajları 

Avantajları:

Düşük maliyetlidir çünkü suntalar kontrplak veya masif ahşap kadar dayanıklı değildir.

İstenen boyutlarda imal edilir ve seri üretilebilir.

Yonga levhalar ağırlık bakımından çok hafiftir ve bu nedenle bu levhalardan yapılan mobilyaların taşınması ve dolaşması nispeten kolaydır.

Dezavantajları:

Sunta mobilyalar kontrplak gibi diğer ahşap türlerine göre oldukça zayıftır. Daha az yoğundur ve kullanım sırasında kolayca hasar görebilir.

Mukavemeti düşük olmasının yanı sıra, yonga levhaları da nem ve nem nedeniyle zarar görmeye eğilimlidir. Bu, bu panolardan yapılan mobilyaların çok uzun sürmeyeceği anlamına gelir.

Mukavemeti düşük olduğu için, yonga levhalar ağır yükleri destekleyememektedir.

Yonga levhalarda kullanılan yapıştırıcı plastik bir reçine (fenolik reçine) olduğu için masif ahşap mobilyalar kadar çevre dostu değildir.

Sunta – Yonga Levha Çeşitleri 

Piyasada bulunan farklı tipte yonga levha çeşitleri şunlardır: 

Melamin Kaplamalı Yonga Levha – Suntalam:

Düz sunta levhanın üst yüzeyine ısı ve basınç altında bir melamin parçacıklı dekor kağıdı tutturulur. Ayrıca, melamin reçinesi, balmumu emülsiyonu ile birlikte, yonga levhayı bağlamak ve suya dayanıklı hale getirmek için kullanılır. Melamin parçacıklı levhalar çizilmelere karşı dayanıklıdır. İç mekanda dekoratif bir görünüm vermek için çeşitli renklerde ve dokularda kullanılırlar. Duvar kaplamaları, modüler mutfak, gardıroplar ve ofis mobilyaları gibi çeşitli uygulama alanları vardır.

Laminat Kaplamalı Yonga Levha:

Laminat kaplamalı yonga levha, düz yonga levha yüzeyine ince bir laminat tabakası tutturularak üretilir. Laminasyon, suntaların dayanıklılığını arttırır. Laminat sunta, sonraki cilalama ve boyamayı engellediğinden dolap, raf, mutfak, panjurlar için kullanılır.

Çimentolu Yonga Levha:

Adından da anlaşılacağı gibi, bu levhada yapıştırıcı olarak çimento kullanılır. Çimento ile yapıştırılmış yonga levha çimento (% 60), odun talaşı (% 20) ve su (% 20) kullanılarak üretilir. Çimento içeriği nedeniyle bu levhalar neme, yangına ve termite dayanıklıdır. Çimentolu sunta levha, nem varlığında yüksek genleşme ve büzülme özelliklerine sahiptir. Genellikle yangına dayanıklı mobilyalar, asma tavan, iç ve dış duvarlar, beton zeminler ve duvarlarları kaplamak için kullanılır. 

Üç katlı yonga levha:

Üretilen ahşap yongalar (katı huş, kayın, kızılağaç, çam vb. işlemden geçirilmiş ince tabakalar) levhanın dış tarafına yerleştirilir, orta kısmı daha kalın, daha ucuz kaplamadan oluşur. Üretilen talaşlar levhaya daha fazla güç ve görünüm kazandırır.

Neme dayanıklı (MR) yonga levha:

Su itici özellikler sağlamak için bir balmumu emülsiyonu ile birlikte bir melamin-üre formaldehit reçinesi kullanılır. Islak zeminlerde rahatlıkla kullanılır.

Yonga Levha Kullanım Alanları 

Çizilmelere karşı düşük dirençli olduğundan parke zeminlerin kaplaması olarak yaygın olarak kullanılır.  

Ahşap döşemeler veya halılar için bir taban olarak kullanılır. Bu amaçla, yonga levhalara su geçirmez veya termite dayanıklı hale getirmek için özel kimyasallar ve reçineler uygulanır. 

Sunta levhalar uygun maliyetli seçenekler sundukları için ve ısı yalıtımı özelliklerine sahip olduklarından duvar panellerinde yaygın olarak kullanılır.  

Lamine sunta ve çimento sunta levhaları asma tavanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Oditoryumlar, bilgisayar merkezleri, sinema salonları ve tiyatrolarda termo-akustik yalıtım özellikleri nedeniyle asma tavan ve panellerde kullanılır. 

Ahşap kaplama sunta levha, dayanıklı olduklarından ve nemli ortamlarda düz yonga levhaya kıyasla daha iyi performans gösterdiklerinden mutfak alanlarında ve banyolarda depolama üniteleri şeklinde kullanılırlar.  

Sunta levhalar, gardıroplar, depolama birimleri, ayakkabı rafları, bilgisayar masaları, kitap rafları, televizyon dolapları vb. yapımında kullanılır. Ticari ölçekte de televizyonda, hoparlör kutularında, dikiş makinelerinin üst kısımlarında, ekran panolarında, otomobil parçalarında ve mobilyalı yüzeyler gerektiren diğer ürünlerde kullanılır.

Masif Ahşap – MDF VE Sunta Arasındaki Farklar

Masif Ahşap

Masif ahşap ağacın kendisinden üretildiği için mobilya için bulunabilecek en kaliteli malzemedir.

Mdf ve suntaya göre ağırdır ancak ağaç olduğu için çok dayanıklıdır. Sudan ve nemden kolayca etkilenmez.

Yüzeyi pürüzsüzleştirilip boyanabilir.

Ham ağacın boyutları belli olduğu için ölçüleri kesilen ağacın sınırları dahilindedir.

Diğer malzemelere göre fiyatı yüksektir.

Masif ahşap kullanılabilecek en uzun ömürlü mobilya malzemesidir. 

Mdf

Mdf yapay bir malzeme olduğu için masif ahşaba göre hem daha ucuzdur hem de daha dayanıksızdır ancak daha hafiftir.

Mdf ve sunta plakalar çok büyük boyutlarda üretilebilir bu yüzden masif ahşaba göre ölçü sınırlamaları azdır.

Mdf ve sunta üretiminde malzemede kimyasal yapıştırıcılar kullanılır, sağlığa zararlı maddelerin kullanımı yasaklanmıştır ancak yine de masif ahşap kadar doğal değillerdir.

Mdf sunta ile karşılaştırıldığında suya ve neme daha dayanıklıdır, bu yüzden mutfak dolaplarında tercih edilir.

Mdf yüzeyi pürüzsüz olduğu için boya ile boyanabilmekte ve cilalanabilmektedir.

Mdf suntaya göre uzun yıllar sağlam şekilde durabilir. Mdf nin yapısı suntaya göre daha yoğun, masif ahşaba göre daha boşluklu ve yumuşaktır.

Sunta

Sunta boşluklu ve  dayanıklılık değeri MDF ye göre çok düşük olan bir malzemedir. Mdf’ye göre daha hafif ve daha ucuzdur.

Sunta malzemesi ise akrilik boya ile boyanamamaktadır.  Çünkü suntanın gözenekli yapısı boyayı emip güzel bir görüntü alınmasını  engellemektedir.

Sunta malzemesi genellikle hazır kaplamalar ile boya  görünümü verilip kullanılmaktadır.

Sunta malzemesi kullanım  esnasında büyük yıpranmalara maruz kalıp, dağılmaya başlamaktadır.  Mdf ye göre kullanım ömrü daha azdır.

Sunta ve Mdf yapay malzeme oldukları için liflerden oluşurlar. Sürdürülebilirlik açısından masif ahşap için kalan parçalar, tozlar ve liflerden üretilebilirler. Mobilya olarak ömürlerini tamamladıklarında ise ezilip işlemden geçirilerek tekrar kullanılabilirler.

Kaynak: pointeriorblog.com

Write a Comment